Spring til indhold
Forside

Nyhed

Biomedicinske forskere til afgørende høring i 20 år gammel mordsag

Lagt online: 21.02.2023

En australsk mordsag fra 2003 har fået stor opmærksomhed på grund af identiske genfejl hos flere af ofrene. I disse dage er to AAU-professorer rejst til Sydney for atter at deltage i høringer i sagen, og hvis den dømte frifindes, kan sagen blive kimen til en reform af det australske retsvæsen.

Nyhed

Biomedicinske forskere til afgørende høring i 20 år gammel mordsag

Lagt online: 21.02.2023

En australsk mordsag fra 2003 har fået stor opmærksomhed på grund af identiske genfejl hos flere af ofrene. I disse dage er to AAU-professorer rejst til Sydney for atter at deltage i høringer i sagen, og hvis den dømte frifindes, kan sagen blive kimen til en reform af det australske retsvæsen.

Et team af forskere i bioteknologi og genetik fra Institut for Kemi & Biovidenskab og Institut for Medicin og Sundhedsteknologi har været med at til kaste lys på nye sider af en 20 år gammel domfældelse af australske Kathleen Folbigg, der sidder i fængsel for at slå sine fire børn ihjel.

Folbigg, der mener, hun er uskyldig, har fået støtte i form af underskrifter fra hundredvis af forskere samt fra det australske forskningsakademi. En gruppe Aalborg-forskere er kommet til at spille en særlig rolle i sagen, da de har afdækket, at en sjælden genfejl hos to af de afdøde børn i den australske familie kan være skyld i en naturlig død. 

Genfejlen svækker funktionen af proteinet calmodulin, hvor genfejl i forvejen er kendt for at kunne forårsage alvorlige hjerterytmeforstyrrelser. I 2021 udgav AAU-forskerne i et internationalt samarbejde et studie, hvor de demonstrerede, at genfejlen måske har forårsaget hjertestop hos de to børn.

- Vi tror ikke helt, vi selv forstår, hvor stor en sag det er, siger professor Michael Toft Overgaard.

Sagen handler på overfladen om en kvinde i fængsel, men i bund og grund er det en sag, der handler om videnskabens rolle i retssystemet.

Professor Michael Toft Overgaard

Michael Toft Overgaard og Mette Nyegaard foran retsbygningen i Sydney februar 2023.

Eksplosive forskningsfund
I Australien har den offentlige debat været stor, da sagens håndtering og de mange år Kathleen Folbigg som følge heraf har siddet i fængsel kan blive en bombe under landets retspraksis, hvis hun viser sig ikke at være morder alligevel.  På den anklagende side har Folbigg fået en hård medfart, stemplet som den værste massemorder i landets historie.

I november 2022 var de to AAU-professorer i Australien første gang for at vidne i sagen, hvor de videnskabelige høringer i første omgang var planlagt. De danske forskere bragte spritnye videnskabelige data med til Australien, som i australske medier blev omtalt som ”explosive new evidence”. Derfor blev resten af høringerne sat på pause til februar, så samtlige eksperter havde tid til at kigge på de nye data.

Under stor international pressebevågenhed  er Michael Toft Overgaard og Mette Nyegaard, professorer i henholdsvis proteinvidenskab og genetik, nu tilbage i Sydney.

Mette Nyegaard forsøger ikke at blive påvirket af al virakken:

- Vi tager ikke stilling til skyld. Det er dommerens job, siger hun og fortsætter:

- For os handler det om at fremlægge videnskabelige data og få alle parter til at forstå, hvad vi siger. Vi er blevet fortalt, at dommeren, siden vi var her i november, har brugt tiden på at studere genetik, så på en måde er det allerede en lille sejr for videnskaben.

Her møder Michael Toft Overgaard og Mette Nyegaard for første gang et andet forskerteam med professor Carola Vinuesa i spidsen, der også er indkaldt i sagen.

Michael Toft Overgaard og Mette Nyegaard var indkaldt som de første i skranken ved domstolen i Sydney i sidste uge, hvor der afholdes nye høringer i sagen. De to professorer følger nu resten af høringen med eksperter i vuggedød, patologi, kardiologi, psykologi og genetik fra hele verden.

Forskerne bag

Holdet består ud over professor Michael Toft Overgaard og professor Mette Nyegaard af adjunkt Malene Bredal Brohus og postdoc Helene Halkjær Jensen, postdoc Palle Duun Rhode, postdoc Kristina Magaard Koldby, postdoc Steffan Noe Christiansen, og videnskabelig assistent Ana-Octavia Busuioc

Læs mere: Medical Biotechnology - Institut for Kemi & Biovidenskab.