Spring til indhold
Forside

Nyhed

Hurtig diagnosticering af blodforgiftning er målet med nyt projekt

Lagt online: 30.09.2022

I fremtiden vil blodforgiftning måske kunne konstateres allerede i ambulancen eller hos lægen. Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) har bevilget 2.9 mio. kroner til et nyt forskningsprojekt, hvor Mads Albertsen og Morten Eneberg Nielsen skal forbedre diagnosticering af blodforgiftning ved hjælp af Nanopore DNA-sekventering i samarbejde med kolleger fra Aalborg Universitetshospital.

Nyhed

Hurtig diagnosticering af blodforgiftning er målet med nyt projekt

Lagt online: 30.09.2022

I fremtiden vil blodforgiftning måske kunne konstateres allerede i ambulancen eller hos lægen. Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) har bevilget 2.9 mio. kroner til et nyt forskningsprojekt, hvor Mads Albertsen og Morten Eneberg Nielsen skal forbedre diagnosticering af blodforgiftning ved hjælp af Nanopore DNA-sekventering i samarbejde med kolleger fra Aalborg Universitetshospital.

Lægens hurtige vej til at bestemme, hvad der præcis er skyld i en patient’s blodforgiftning – Det er målet i et kommende forskningsprojekt, som professor Mads Albertsen og ph.d.-studerende Morten Eneberg Nielsen fra Aalborg Universitet står bag.

Projektet er et samarbejde mellem Center for Microbial Communities på Aalborg Universitet og Klinisk Mikrobiologisk Afdeling samt Akutmodtagelsen på Aalborg Universitetshospital. Det er resultatet af et års indledende forskningssamarbejde hvor Morten var tilknyttet begge steder under sit speciale. Projektet er et eksempel på, hvorfor det giver mening at have tværfaglige samarbejder. For netop kombinationen af ekspertise er særligt vigtig i forskningsprojekter som dette. I forskningsprojektet er hospitalet repræsenteret af overlæge Hans Linde Nielsen, Kirstine Kobberøe Søgaard og overlæge Anne Lund Krarup, der alle har været med til at udvikle både idé og muliggøre opstarten af kliniske forsøg. Med den nye bevilling fra DFF vil forskerholdet revolutionere den mikrobiologiske diagnostik af patogener med en cutting edge DNA-sekventeringsmetode.

Hurtig DNA-sekventering

Blodforgiftning opstår, når mikroorganismer finder vej til blodbanen. Når det sker, fører det tit til meget alvorlig sygdom, særligt i udsatte patientgrupper f.eks. ældre og kronisk syge. Der dør ca. 11 millioner om året af blodforgiftning. 2.9 millioner af dem er børn under 5 år. Mange af disse dødsfald kan undgås, hvis vi blev bedre til hurtigt at finde ud af, hvilken mikroorganisme, der er årsag, fordi den behandlende læge så kan give målrettet antimikrobiel behandling til patienten.

Ph.d.-studerende Morten Eneberg er en del af det nye forskningsprojekt om blodforgiftning.

Det nye forskningsprojekt vil forbedre diagnostik af blodforgiftning ved at udvikle metoder, som kan gøre det muligt at bestemme mikroorganismen med en hurtig DNA-sekventering. Dette vil sænke tiden fra prøvetagning til svar fra ca. to dage til seks timer, og kan på sigt betyde at færre vil dø.

Et mål med gruppens kommende arbejde er også at undersøge, om data fra DNA-sekventering kan bruges til at bestemme, om mikroorganismen er resistent overfor antibiotika, og patienten derfor skal have en anden behandling for at blive rask.

- Vores mål er at nå et sted hen, hvor den rigtige behandling kan igangsættes tidligere med et smalspektret antibiotika, siger Morten Eneberg Nielsen.

- Det kan både betyde mindre dødelighed blandt patienter og mindre resistensudvikling overfor vigtige antibiotika.

Professor Mads Albertsen er en del af det nye forskningsprojekt om blodforgiftning og stod i spidsen for DNA-sekventering af COVID-19 i 2020-22.

Stor pulje fra forskningsråd

Danmarks Frie Forskningsfond har netop uddelt 127,3 mio. kr. til 56 af de mest originale og lysende ideer inden for patientnær, klinisk og uafhængig forskning. Midlerne kommer til at gavne patienter og behandlinger inden for så forskellige områder som psykiatri, fertilitet og kræft. Albertsen og Eneberg Nielsens kommende projekt er et af disse projekter.

Det vigtigste punkt, hvor deres nye projekt adskiller sig er, at forskerne kommer til at udvikle metoderne til at udføre DNA-sekventering med Oxford Nanopore-teknologien. Det er en platform, som særligt professor Mads Albertsens gruppe på Aalborg Universitet var med til at bringe i spotlightet under corona-pandemien, hvor de bidrog væsentligt til den hurtige overvågning af COVID19-virusset og dets mutationer. I sommeren 2022 modtog det samlede hold bag DNA-sekventeringen af COVID i Danmark den prestigefulde Fritz Kaufmann-pris.

Metoden betyder, at analyser for nu også blodforgiftning kan gøres meget hurtigere.

Morten Eneberg Nielsens rolle i projektet er som initiativtager og ph.d.-studerende. I slutningen af 2020 fik han idéen til at diagnosticere blodforgiftning med sekventering, og tog fat i Mads Albertsen og Hans Linde Nielsen. Det udviklede sig til et specialeprojekt og i dag denne forskningsbevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond.