Behov for kontinuitet
Årsagen til græs- og kløvers effektive nitratoptag fra jorden er, at afgrøderne er flerårige. Det betyder, at de vokser videre efter høst, og at rodsystemet derfor fortsætter med at optage nitrat. De etårige afgrøder optager derimod kun nitrat indtil de høstes.
Men hvis den positive effekt skal fastholdes på marken, skal græs og kløver fastholdes som afgrøde – også efter at udbyttet er toppet på tredjeåret.
Derfor undersøger Uffe Jørgensen, og de øvrige projektpartnere, hvad der sker, hvis man på fjerdeåret pløjer kløvergræsmarken op, sætter en kornsort, og i bunden af kornet sår græs og kløver:
- Når landbrugeren så har høstet kornet, så vil der allerede være kløvergræs i bunden, som er godt på vej op og sender rødder nedad. På den måde starter vi en ny cyklus, hvor vi får græs efterfulgt af græs. Det vi så har brug for at vide er, hvilken betydning dyrkningssystemet har for nitratudvaskningen.
Fokus på økonomisk incitament
En af udfordringerne ved at omlægge til græs- og kløver er, at der skal være et økonomisk incitament – eller at landbrugeren som minimum ikke lider økonomisk tab ved omlægningen.
Her har GGP4H2O særligt fokus på afsætningsmulighederne i bioraffinering, om det fortæller Uffe Jørgensen:
- Optimalt set, skal vi komme med nogle tiltag, der ikke vil være forbundet med en omkostning for landbrugeren, idet han kan afsætte produktet fra græs- og kløvermarker til en god markedspris. Derfor samarbejder vi i projektet med aktører, der ønsker at aftage græs og kløver til bl.a. bioraffinering.