Spring til indhold
Forside

Nyhed

Industrispildevand er et problem for danske produktionsvirksomheder – membrandestillering kan være løsningen

Lagt online: 18.03.2025

Hver dag håndterer danske produktionsvirksomheder store mængder spildevand, men det giver en række udfordringer, som de skal til at finde en løsning på. Aalborg Universitet har udviklet membranteknologier, der kan løse opgaven.

Nyhed

Industrispildevand er et problem for danske produktionsvirksomheder – membrandestillering kan være løsningen

Lagt online: 18.03.2025

Hver dag håndterer danske produktionsvirksomheder store mængder spildevand, men det giver en række udfordringer, som de skal til at finde en løsning på. Aalborg Universitet har udviklet membranteknologier, der kan løse opgaven.

Af Dorte Larsen, AAU Kommunikation og Public Affairs

Medicinalindustrien bruger vand, når de producerer medicin, og de store mejerikæder bruger vand i produktionskæden. Det samme gælder på sygehusene, på fiskefabrikkerne og i den kemiske industri. Selvom mængderne af spildevand fra industrien i Danmark er faldende, står virksomhederne alligevel med et problem: Hvad skal de stille op med det spildevand, der er tilbage, når produktionen er afsluttet? 

Et af problemerne er, at der bliver stillet større krav til virksomhederne om, at de fremover selv skal rense vandet, før det kan sendes videre til de kommunale renseanlæg.

Et andet problem er virksomhedernes vandforbrug. Der er et ressourceproblem, for vi har ikke uanede mængder af rent vand til rådighed i Danmark. Og industrien har i stigende grad brug for rent vand til f.eks. de nye Power-to X-anlæg og datacentraler.

Når virksomhederne skal ud at finde løsninger, vil det betyde flere omkostninger til teknologi, der kan rense vandet bedre samt udgifter til at købe sig til mere rent vand.

Komplicerede produktionsprocesser og kompliceret spildevand
Nogle virksomheder, fx medicinal- og kemivirksomheder, har typisk komplicerede produktionsprocesser, og de oplever større udfordringer med deres spildevand. Er produktionen kompliceret vil det også medføre kompliceret spildevand med mange forskellige elementer, der skal renses.

Derudover har virksomheder udgifter til indkøb af råstoffer, heraf ender en rest i spildevandet. Derfor arbejder Aalborg Universitet på en løsning, der kan genindvinde rent vand og ressourcer fra spildevandet.

Sådan kan virksomheder gøre spildevand til en ressource

Du skal acceptere følgende cookiekategorier for at kunne se indholdet: Marketing

Sådan kan virksomheder gøre spildevand til en ressource

Membranteknologi kan være løsningen
På Aalborg Universitet forskes og udvikles der forskellige membranteknologier. Til rensning af industrispildevand, vil den teknologi, der hedder membrandestillering, opfylde de fleste krav til vandrensningen.

Med denne renseteknologi kan man opnå en rensningsgrad på over 90 procent. 

Teknologien gør det muligt at adskille bestanddelene i restkoncentratet, så litium, fosfor og de andre værdifulde mineraler fra spildevandet kan opsamles og genindvindes. Også produktionsvandet kan recirkuleres og indgå i produktionen på ny. 

Den høje rensningseffektivitet betyder samtidig, at virksomheden vil kunne overholde de skærpede krav, som de kommunale renseanlæg foreskriver.

Selvom det vil være en udgift for industrivirksomhederne at indføre membrandestillering, vil der være penge at spare på fx indkøb af råstoffer, og udgifterne til et stort vandforbrug kan reduceres. 

Fakta

Membrandestillering 
Membrandestillering er en renseteknologi, hvor man anvender en hydrofobisk membran til at adskille det rene vand fra det forurenede vand ved hjælp af varme. 

Vandet fordamper gennem membranen og kondenserer på den anden side som rent vand. Temperaturforskellen driver processen, og det er den helt store forskel i forhold til de eksisterende membranløsninger, der normalt drives af tryk fra en pumpe.

Hør mere om membrandestillering
Potentialet ved at indføre membrandestillering vil variere fra virksomhed til virksomhed alt afhængig af produktionsstrømmene og spildevandets beskaffenhed.

Vil du vide mere om, hvordan din virksomhed kan udnytte spildevand som en ressource? Så er det Cejna Anna Quist-Jensen, du skal have fat i. Hun er ekspert i membranteknologier.

Kontakt
Lektor Cejna Anna Quist-Jensen, cejna@bio.aau.dk, telefon 99403612

Se Cejnas forskningsprofil med videnskabelige artikler og projekter: https://vbn.aau.dk/da/persons/cejna 

Læs også