Nyhed
Lovgivning skal fremme biodiversiteten i Danmark
Lagt online: 23.11.2023

Nyhed
Lovgivning skal fremme biodiversiteten i Danmark
Lagt online: 23.11.2023

Lovgivning skal fremme biodiversiteten i Danmark
Nyhed
Lagt online: 23.11.2023
Nyhed
Lagt online: 23.11.2023
Af Dorte Larsen, kommunikationsspecialist, AAU Kommunikation og Public Affairs
Danmark mister biodiversitet hver eneste dag. Danmarks biodiversitetsråd anbefaler, at den negative udvikling skal vendes gennem en ny biodiversitetslov med retligt forpligtende mål. Målene skal tage afsæt i internationale biodiversitetsmål, som Danmark er forpligtet til at arbejde aktivt for.
Medlem af Biodiversitetsrådet, Professor Niels Madsen fra Institut fra Kemi og Biovidenskab, siger:
En ny biodiversitetslov skal sikre den langsigtede retning og nødvendige kontinuitet for den nationale biodiversitetsindsats. Biodiversitetsrådet understreger, at loven skal fokusere specifikt på biodiversitet og ikke på natur og miljø i bred forstand.
Lovens kort- og langsigtede mål bør tage afsæt i EU´s ’Biodiversitetsstrategi for 2030’ og FN´s ’Globale rammeaftale for biodiversitet’, som Danmark er forpligtet til at arbejde aktivt for. De internationale mål er fælles mål, som de enkelte lande skal bidrage rimeligt til.
Rådet anbefaler desuden, at en biodiversitetslov også skal indeholde to nationale delmål for 2030:
Danmark skal have langt mere beskyttet natur. Vi er i dag meget langt fra det foreslåede delmål om, at 30 % af Danmarks land- og havareal skal være beskyttet, herunder skal 10% være strengt beskyttet.
Ingen danske land- eller havområder kan for nuværende siges at bidrage til delmålet om strengt beskyttede områder ifølge Biodiversitetsrådets analyser. Vi har meget lidt strengt beskyttet natur i dag, hvor kun 1,6 % af Danmarks landareal, inklusive søer og vandløb er beskyttet.
Og kun 1,9 % af Danmarks havareal er beskyttet, så også her er vi meget langt fra at kunne bidrage til de internationale mål.
Kan Danmark nå målene?
Hvis vi skal forbedre forholdene for biodiversiteten i Danmark, er det ikke gjort med at vi hver især sår en række vilde frø i haven. Der skal en helt anden folkelig forståelse til i forhold til, hvad det vil sige at have velfungerende økosystemer.
Niels Madsen udtrykker sin optimisme med disse ord:
Fakta
Biodiversitet handler om livet her på jorden. Det er overordnet set et begreb, der favner den brede mangfoldighed af liv i alle jordens naturtyper og levesteder. For eksempel kan på et levested som i en gammel egeskov, leve mange forskellige slags arter side om side. Her findes både insekter, pattedyr, fugle, planter, svampe og bakterier der udfylder hver deres rolle i økosystemet. Et økosystem kan også være en eng, en hede, en sø eller en sump. På alle disse levesteder findes en mangfoldighed af meget forskellige organismer, som tilsammen udgør økosystemets biodiversitet. Kilde: Miljøstyrelsens hjemmeside.
Kontakt
Professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab, Aalborg Universitet, og medlem af Biodiversitetsrådet
E-mail: nm@bio.aau.dk
Telefon: 9940 8520, mobil: 2069 1797
Kommunikationsspecialist, AAU Kommunikation og Public Affairs
E-mail: dl@adm.aau.dk
Telefon: 9940 9965