Spring til indhold
Forside

Nyhed

Nyt usynligt kvæghegn en succes på Fanø

Lagt online: 22.08.2023

Cows on a field - Photo by Yulia Gadalina (Unsplash)

Et nyt slags landbrugslandskab med færre hegnspæle og færre elektriske stød kan blive mere udbredt i fremtiden. Studerende og forskere har analyseret data fra et nyt eksperiment, hvor kvæg på Fanø har fået GPS-halsbånd. De ”virtuelle hegn” gavner også biodiversiteten.

Nyhed

Nyt usynligt kvæghegn en succes på Fanø

Lagt online: 22.08.2023

Cows on a field - Photo by Yulia Gadalina (Unsplash)

Et nyt slags landbrugslandskab med færre hegnspæle og færre elektriske stød kan blive mere udbredt i fremtiden. Studerende og forskere har analyseret data fra et nyt eksperiment, hvor kvæg på Fanø har fået GPS-halsbånd. De ”virtuelle hegn” gavner også biodiversiteten.

Zapp! Muuuuh! Smerten fra det elektriske hegn, som mange køer og tyre dagligt får at mærke, når de snitter kanten af deres indhegning, kan måske i fremtiden blive erstattet af en høj lyd eller en minimal strømspænding i deres halsbånd.

I et nyt dyreforsøg på Fanø er elektriske hegn erstattet af et virtuelt hegn, og 17 tyrekalve fik GPS-halsbånd på. Hos landmanden blev det elektriske hegn erstattet af et virtuelt hegn. Det usynlige hegn består af et halsbånd på koen samt en app på mobiltelefonen. Udstyret er indstillet til at udsende en alarmlyd til dyret, når det begynder at bevæge sig udenfor et defineret område.

Forskere og studerende fra Aalborg Universitet har fået adgang til de første data fra forsøget på Fanø og analyseret, hvad der skete. Forsøget viser, at dyrene tilpasser sig, når de får advarsler på deres halsbånd. I nogle tilfælde er dyrene fortsat, selvom de har hørt lyden, og så har halsbåndene afgivet dyrene et mindre stød, som har gjort, at de er blevet på marken.

Cino Pertoldi, professor på Aalborg Universitet og Aalborg Zoo, ser store perspektiver:

Landmænds nuværende elektriske hegn gør meget mere ondt på dyrene end en lyd eller et lavspændingsstød, og vi kan se, at udstyret virker.

Cino Pertoldi, professor, Institut for Kemi og Biovidenskab, Aalborg Universitet

"Jeg er utrolig glad for, hvordan dette forskningsprojekt er foldet sig ud over en årrække. Det er efter min mening et godt eksempel på, hvordan studerende fra både biologi, idræt og samfundsvidenskab kan arbejde på et tværfagligt projekt, og hvordan flere universiteter, nationalparker og øvrige aktører kan arbejde sammen og nå resultater," siger Cino Pertoldi.

Det klikkende "zapp", som man kender fra et elektrisk hegn, bliver altså med den nye teknologi erstattet af i første omgang lyd fra en lille højtaler på halsbåndet samt et mindre "bzzzt", når dyret nærmer sig det virtuelle hegn. Hvis teknologien udbredes i landbruget, kan det give en ny tilgang til kvægdrift, som potentielt kan revolutionere landbruget og skabe mere fleksible og effektive landbrugslandskaber.

Parter i projektet på Fanø

  • Fanø Kommune
  • Nationalpark Vadehavet
  • Hedeselskabet
  • Landmand Michael Baun
  • Lodsejere

Projektet på Fanø er støttet ækonomisk af:

  • 15. Juni Fonden
  • Hedeselskabet
  • Markus Jebsens Naturpulje

Aalborg Zoo Conservation Foundation har desuden støttet databehandlingen fra Aalborg Universitet.

Bag forsøget på Fanø står en større samarbejdsgruppe, og forskerne og de studerende fra AAU har fået adgang til data fra forsøget. De håber sammen med konsortiet på Fanø, at GPS-halsbånd kan bidrage til at forbedre dyrevelfærden ved at reducere antallet af fysiske hegn og dermed minimere risikoen for skader, samtidig med at det giver dyrene mere bevægelsesfrihed.

Ud over forbedret dyrevelfærd har biologerne en anden forventning. GPS-halsbånd til kvæg og andre dyr kan muligvis forbedre biodiversiteten, forklarer Cino Pertoldi.

"Hvis elektriske hegn ikke er til stede, kan andre dyr bevæge sig i de samme områder, hvor kvæget for eksempel er og på denne måde øge biodiversiteten i området."

GPS-halsbånd med virtuelle hegn

De nye testede GPS-halsbånd på Fanø kan sende to  konsekvenser til koen:

  • En lille højtaler afgiver en lyd, når dyret nærmer sig det virtuelle hegn.
  • Halsbåndet kan også give et svagt elektrisk stød, i de tilfælde dyret ikke vender om, efter halsbåndet har tændt lydalarmen. Stødet er minimalt i styrke, sammenlignet med elektriske hegn.
  • I dag er det kun lovligt at bruge de samme GPS-halsbånd uden elektriske hegn i Norge, Storbritannien, Irland og Spanien.

Forskningsforsøget med de usynlige hegn på Fanø er en succes og fortsætter. Der er indgået en aftale om at afgræsse et andet område på Fanøs vestkyst med GPS-systemet.

Om forsøget

Mængden af elektricitet, der leveres af kraven, er en brøkdel af, hvad der leveres af et standard elektrisk hegn, som giver et stød der er cirka 30 gange kraftigere. Dette kan hjælpe med at forbedre dyrevelfærden, men halsbåndene var ganske effektive til at holde dyrene tilbage.

99,7 procent af tiden befandt tyrekalvene sig på sine afsatte 2 hektar land, til trods for, at det var 17 tyrekalve i en skiftende virtuel indhegning med GPS-koordinater.

"Det viser os, at systemet er effektivt for landmanden," siger Magnus Fjord Aaser, som er en af de involverede biologistuderende.

Dyrene blev tydeligvis fortrolige med systemet og lærte at reagere på lydsignalerne for at undgå at modtage elektriske impulser.

Magnus Fjord Aaser, studerende på Institut for Kemi og Biovidenskab, Aalborg Universitet

"Ikke kun til ekstensiv græsningsforvaltning, som vi har bevist i et tidligere studie, men også i intensive og roterende græsningsordninger. Især i rotationsgræsningsordninger kan dette potentielt reducere driftsomkostningerne og arbejdskraften for landmanden," siger Magnus Fjord Aaser.

Ganske få gange slap ungtyrene ud af indhegningen, og vendte normalt tilbage inden for få minutter. Det var ikke nødvendigt for landmanden at skubbe dyr tilbage i indhegningen i hele forsøgsperioden på tre måneder.

"Dyrene blev tydeligvis fortrolige med systemet og lærte at reagere på lydsignalerne for at undgå at modtage elektriske impulser," siger Magnus Fjord Aaser.

Danske begrænsninger

I dag er det kun lovligt at bruge de samme GPS-halsbånd uden elektriske hegn i Norge, Storbritannien, Irland og Spanien. På Fanø har konsortiet søgt og fået en femårig tilladelse til at gennemføre forsøget.

Det gennemføres efter reglerne om ”dyreforsøg”, og konsortiet fra Fanø er nu i kontakt med Fødevareministeriet, for at opnå en generel tilladelse til at markedsføre og anvende virtuel hegning i Danmark.  

Vil du vide mere?