Alt for lidt genanvendes
På verdensplan produceres der hvert år omkring 460 millioner tons plastik, hvoraf omkring 280 millioner tons bliver til affald. Og hvad værre er: Mindre end 10 pct. af affaldet genanvendes. Det viser tydeligt, hvor langt vi er fra en cirkulær plast branche.
”Hvis ikke det bliver billigere og lettere at genanvende plastaffald, så er det ikke nok, at vi forsøger at nedbringe mængden af emballage. Det er simpelthen brug for, at genanvendelsesindustrierne får mere rentable metoder”, fortæller Cristiano Varrone.
Han glæder sig over, at det netop afsluttede UPLIFT-projektet, kan lægge grunden for den forandring, der med innovative bioteknologiske løsninger skal gøre det muligt at forvandle plastikaffald til ny bioplast af høj kvalitet. Dette er muligt takket været AAU’s nye bioraffinaderi-koncept.
Potentialet er anerkendt i EU-systemet, som igennem frameworket ’JRC’s Market Creation Potential Indicator’ har vurderet UPLIFT-projektet til at have ’meget høj markedsværdi’.
UPLIFT-projektet har nu modtaget en ny bevilling fra EU, der skal løfte projektet fra at arbejde med affald i kilo-skalaen til en opskalering, der skal bruges som afsæt for, at industrien tager de nye metoder i brug.
Ikke nok med én løsning
Ifølge Cristiano Varrone er det dog nødvendigt, at der gøres flere ting på en gang:
”Hvis vi skal løse det her problem, så bliver vi nødt til at implementere forskellige tiltag på samme tid. Vi skal følge de tre R’er”.
De tre R’er udgøres af Reduce, Reuse og Recycle, og det er afgørende, at der findes grønne løsninger til alle tre faser for at skabe forandring i det store hele.
”Potentialet i UPLIFT-projektets resultater er stort, og selvom bioteknologi ikke alene løser hele plastproblemet, så er det et vigtigt bidrag”, slutter han.