Spring til indhold
Forside

Nyhed

UPLIFT-projektets resultater gør det muligt at forvandle beskidt plastikaffald til rent bioplast

Lagt online: 25.03.2025

Det flyder med beskidt, sammenblandet plastik på landets renovationsanlæg, og der er brug for at finde løsninger, som kan gøre det lettere og mere rentabelt at genanvende det. Sådan en løsning er nu på vej.

Nyhed

UPLIFT-projektets resultater gør det muligt at forvandle beskidt plastikaffald til rent bioplast

Lagt online: 25.03.2025

Det flyder med beskidt, sammenblandet plastik på landets renovationsanlæg, og der er brug for at finde løsninger, som kan gøre det lettere og mere rentabelt at genanvende det. Sådan en løsning er nu på vej.

Af Mads Sejer Nielsen/Lilla Bogø Rasmussen og David Graff, AAU Kommunikation og Public Affairs

Når danskerne i dag sorterer deres plastaffald, gør de en god gerning for klimaet og miljøet. Sorteringen i hjemmet er med til at sikre en høj effektivitet på sorteringsanlæggene.  Men desværre afbrændes der fortsat en stor del af affaldet med stor CO2-udledning til følge. Det sker, fordi der findes affaldsstrømme, som i dag ikke kan sorteres og/eller genanvendes.

Meget af plastaffaldet er nemlig sat sammen af flere plasttyper og er derfor svært og dyrt at sortere, nedbryde og genanvende.  

Nu kan forskerne bag det EU-finansierede projekt UPLIFT imidlertid præsentere en løsning: Ved at kombinere kemo-enzymatiske og mikrobielle processer har det vist sig muligt at effektivisere processen med at nedbryde og upcycle affaldet.

”Ved hjælp af de rigtige enzymer og mikrobielle synergier kan reststrømmen af blandede plasttyper nedbrydes og valoriseres uden at skulle sorteres, vaskes eller behandles, som det ellers kræves i dag, for at det bliver genanvendt”, forklarer Cristiano Varrone, der er projektleder for det EU-finansierede projekt UPLIFT.

Hvis ikke det bliver billigere og lettere at genanvende plastaffald, så er det ikke nok, at vi forsøger at nedbringe mængden af emballage. Det er simpelthen brug for, at genanvendelsesindustrierne får mere rentable metoder

Lektor Cristiano Varrone

Institut for Kemi og Biovidenskab

Alt for lidt genanvendes
På verdensplan produceres der hvert år omkring 460 millioner tons plastik, hvoraf omkring 280 millioner tons bliver til affald. Og hvad værre er: Mindre end 10 pct. af affaldet genanvendes. Det viser tydeligt, hvor langt vi er fra en cirkulær plast branche.

”Hvis ikke det bliver billigere og lettere at genanvende plastaffald, så er det ikke nok, at vi forsøger at nedbringe mængden af emballage. Det er simpelthen brug for, at genanvendelsesindustrierne får mere rentable metoder”, fortæller Cristiano Varrone.

Han glæder sig over, at det netop afsluttede UPLIFT-projektet, kan lægge grunden for den forandring, der med innovative bioteknologiske løsninger skal gøre det muligt at forvandle plastikaffald til ny bioplast af høj kvalitet. Dette er muligt takket været AAU’s nye bioraffinaderi-koncept.

Potentialet er anerkendt i EU-systemet, som igennem frameworket ’JRC’s Market Creation Potential Indicator’ har vurderet UPLIFT-projektet til at have ’meget høj markedsværdi’.

UPLIFT-projektet har nu modtaget en ny bevilling fra EU, der skal løfte projektet fra at arbejde med affald i kilo-skalaen til en opskalering, der skal bruges som afsæt for, at industrien tager de nye metoder i brug.

Ikke nok med én løsning
Ifølge Cristiano Varrone er det dog nødvendigt, at der gøres flere ting på en gang:

”Hvis vi skal løse det her problem, så bliver vi nødt til at implementere forskellige tiltag på samme tid. Vi skal følge de tre R’er”.

De tre R’er udgøres af Reduce, Reuse og Recycle, og det er afgørende, at der findes grønne løsninger til alle tre faser for at skabe forandring i det store hele.

”Potentialet i UPLIFT-projektets resultater er stort, og selvom bioteknologi ikke alene løser hele plastproblemet, så er det et vigtigt bidrag”, slutter han. 

Potentialet i UPLIFT-projektets resultater er stort, og selvom bioteknologi ikke alene løser hele plastproblemet, så er det et vigtigt bidrag

Lektor Cristiano Varrone

Institut for Kemi og Biovidenskab

Fakta om UPLIFT

  • Formål: Bioteknologisk nedbrydning og upcycling af plastikaffald
  • Partnere: Aalborg Universitet (projektleder), Forschungszentrum Julich, The Austrian Centre of Industrial Biotechnology (ACIB), Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Lund University, TECNARO GmbH, Bio-mi Ltd., Bio Base Europe Pilot Plant (BBEPP), Leibniz Institute for Natural Product Research and Infection Biology – Hans Knöll Institute, AIMPLAS Plastic Technology Centre, UCD Dublin, Bioplastech, Sustainable Innovations, The Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen (RWTH) og Vestforbrænding
  • Projektperiode: 2021-2025
  • Finansieret af: Horizon 2020.

Læs mere

Læs mere her: https://upliftproject.eu/

Se tidligere artikel om UPLIFT: https://www.engineering.aau.dk/forskning/udvalgte-forskningsprojekter/genanvendelse-af-plastikemballage-skal-na-nye-hojder

Se omtale af projektet i Ingeniøren: https://pro.ing.dk/wastetech/artikel/beskidt-og-besvaerligt-plast-bliver-tacklet-af-forskerne-bag-uplift 

Læs også